Geboortereportage Harderwijk – Sven

Geboortereportage Harderwijk – Sven

Geboortereportage Harderwijk – Sven. Halverwege oktober kregen we een mailtje van Lisette en Mark met de vraag of wij in mei nog ruimte hadden om een fotoreportage te maken van de geboorte van hun eerste kindje. Graag wilden ze een afspraak maken om kennis te maken en de vragen die ze hadden te stellen. Dus stapte ik in de auto naar Dronten waar dit leuke stel woont voor het kennismakingsgesprek. Lisette was op dat moment 11 weken zwanger. Het werd een gezellige afspraak, waarin de wensen voor de geboortereportage doorgenomen werden en verschillende voorbeeldalbums werden bekeken. Op de vraag of ze al wisten waar ze wilden bevallen van hun kindje reageerden ze beslist, dat ging als het meezat het Geboortezorghuis in Harderwijk worden. Een fijne locatie waar ook de gewenste badbevalling mogelijk is.

Spannend! 38 weken zwanger
Om elkaar goed en op een gemakkelijke manier op de hoogte te houden van de zwangerschap maken we voor de 38e week zwangerschap een whatsapp groep aan. Lisette laat in de tweede week van mei weten dat alles nog goed gaat, maar ze begint het wel zat te worden. Met het warme weer kan een zwangerschap wel even pittig zijn, en ze worden natuurlijk steeds benieuwder naar de ontmoeting met dat kleine wondertje. En of ze een klein jongetje of meisje verwachtten. Die verrassing blijft bewaard tot de geboorte.

De spullen om naar Harderwijk te gaan staan klaar. Op dagen dat wij fotoreportages hebben die wat verder weg zijn houden we contact. Alles blijft rustig, en wij wachtten rustig af.

Gebroken vliezen en ontsluiting
Op vrijdag 18 mei hebben wij een trouwreportage op de planning staan. Een dag van ’s ochtends vroeg tot middernacht. Omdat het op zo’n dag voor mij niet mogelijk is om direct naar een geboorte te gaan wanneer deze zich aankondigt, werken wij samen met collega geboortefotografen die indien het nodig is klaar staan om te geboorte vast te leggen. Voor Lisette en Mark stond Linda stand-by. Om 22.30 uur werd ik gebeld. Het was Linda die me vertelde dat Mark en Lisette haar gebeld hadden dat de vliezen waren gebroken, maar er nog geen weeën waren. Het was afwachten wanneer het door zou zetten en Lisette wilde proberen om nog wat te slapen. Nog geen anderhalf uur later belde Linda weer, Lisette had inmiddels ontsluiting en ze waren onderweg naar Harderwijk. Linda zat zelf ook in de auto om er zo snel mogelijk te zijn.

Normaal gesproken blijft de backup fotograaf altijd de nacht na een trouwreportage ook oproepbaar, maar in dit geval kon Linda tot 2 uur blijven. Het feest bij de trouwreportage was inmiddels bijna afgelopen, waarna ik ook in de auto kon stappen om het fotograferen van Linda over te nemen. Echt teamwork!

Om 01.23 uur kwam ik aan bij het Geboortezorghuis in Harderwijk en belde ik Linda om de deur voor mij te openen. Lisette had inmiddels 6 centimeter ontsluiting en ze had het zwaar. Ze kon alle steun die ze kon krijgen gebruiken en had ervoor gekozen om dit bijzondere moment samen met Mark én met haar moeder naast haar zijde te doen. Mooi om te zien hoeveel kracht ze hieruit putte en de liefdevolle steun van man en moeder die haar door de zware weeën heen hielpen.

De geboorte
De handen van Mark en haar moeder werden stevig door Lisette vastgehouden tijdens de weeën. De verloskundige wilde nog een keer kijken hoe ver de ontsluiting was gevorderd. Al snel bleek dat Lisette al op 10 centimeter ontsluiting zat, dat was snel gegaan! Ze moest de weeën nog even weg proberen te puffen, en Mark maakte zich klaar om samen met Lisette plaats te nemen in het bevalbad. Toen Mark in het bad stapte bleek de temperatuur van het bad nog wat te warm, dus dit werd snel koeler gemaakt tot een aangename temperatuur. Na Mark stapte ook Lisette in het bad en ging ze tegen hem aanliggen. Haar moeder kwam naast het bad zitten en week niet van haar zijde. Ze hield de hand van Lisette tijdens de persweeën stevig vast. De verloskundige luisterde geregeld naar het hartje van de baby en er werd een koud washandje gehaald om op Lisette haar voorhoofd te leggen. Tussen de persweeën in merkte Lisette dat ook Mark het warm begon te krijgen. Dat loste ze zo op door zijn gezicht met haar koude washandje af te vegen. Een lief moment. Er werd iets gezegd over de mooie nagels die Lisette tijdens haar bevalling had. Ze vertelde dat ze haar nagels afgelopen week nog had laten doen. Mooi om te zien hoe ze tussen de pittige persweeën door dit soort luchtige gesprekken hield. Ook groeide de nieuwsgierigheid naar het geslacht van de baby. Mark had het gevoel dat ze een meisje verwachtten en Lisette dacht een jongen. Maar of dat ook zo zou zijn was nog even afwachten…

Lisette deed het ontzettend goed! Al snel was het hoofdje van hun kindje te zien. Er werd een spiegel gepakt zodat ook Mark de geboorte van zijn kindje kon zien. Na wat aanwijzingen van Mark werd deze precies goed gehouden en kon hij de eerste momenten volgen. De verloskundige hield alles in de gaten en de kleine mocht nog even onder water zwemmen. Lisette kon daarna hun kindje zelf aanpakken, een prachtig moment! Al snel werd duidelijk dat ze de trotse ouders waren geworden van… een prachtige zoon!

De eerste momenten samen
Het jongetje kreeg de mooie naam Sven van zijn ouders. Hij lag heerlijk rustig bij zijn moeder op de buik. Met een gieter werd ervoor gezorgd dat Sven het ook lekker warm bleef houden en Lisette en Mark keken vol trots en liefde naar hun zoon én naar elkaar. Al snel wilden Lisette en Mark ook de ouders van Mark en de vader van Lisette bellen. Er werd met een videogesprek gebeld, zodat de ouders hun kleinzoon meteen konden bewonderen. Er werd gevraagd of ze over een half uur richting Harderwijk wilden komen om de kleine in het echt te ontmoeten. Zo konden ze zelf rustig uit bad en opfrissen onder de douche. Hierna was het tijd voor de eerste voeding. Lisette lag op bed en de kraamverzorgster hielp met het aanleggen zodat Sven zijn eerste slokjes kon drinken.

Kennismaking met de familie
De ouders van Mark waren om 03.10 uur in het ziekenhuis. Vol blijdschap kwamen zij de kamer binnen lopen, benieuwd naar hun kleinzoon. De tranen stonden al snel in de ogen, een mooi moment. De kraamverzorgster had ondertussen beschuit met blauwe en witte muisjes en wat te drinken gebracht. Waarna het niet lang duurde voordat ook de vader van Lisette met zijn vrouw bij het Geboortezorghuis aankwamen. Een mooi emotioneel moment tussen Lisette en hem volgde.

Controle en naar huis
Na dit mooie moment was het tijd voor de controles van Sven. De verloskundige liet aan Lisette, Mark en de familie zien hoe Sven bij zijn mama in de buik had gezeten, waarna hij werd gewogen en de rest van de controles werden uitgevoerd. Alles was goed en Mark kreeg de eer om zijn zoon de eerste kleertjes aan te trekken. Met heel veel geduld en heel voorzichtig deed Mark hun kleine mannetje een luier en een rompertje aan. Daarna werd hij nog even lekker warm in een doek gewikkeld. Mark ging met Sven in een stoel zitten en hield zijn zoon liefdevol vast. Tijd voor de familie om even naar de gang te gaan en het nieuwe gezin even een momentje alleen te gunnen. Lisette ging daarna douchen, waarna Sven verder werd aangekleed. Toen Lisette klaar was en Sven door zijn vader in de Maxi Cosi was gelegd, was het tijd om naar huis te gaan. En liep ik samen met de trotse ouders en de familie richting de uitgang van het Geboortezorghuis.

Mark en Lisette, van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige zoon! Bedankt dat ik deze eerste bijzondere momenten samen met Sven vast heb mogen leggen. We wensen jullie heel veel liefde en geluk. Geniet van elkaar!

Geboortereportage Harderwijk Geboortereportage Harderwijk Geboortereportage Harderwijk Geboortereportage Harderwijk Geboortereportage Harderwijk

Ben je op zoek naar een geboortefotograaf in Harderwijk, Zwolle, Hoogeveen, Meppel of omgeving? Essenza Fotografie is gespecialiseerd in het maken van geboortereportages.

Copyright op alle foto’s: © Essenza Fotografie. Foto’s mogen niet opgeslagen, gekopieerd of anders gebruikt worden zonder toestemming van Essenza Fotografie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.