Geboortereportage Quinn Eoin – De eerste uren samen – Thuisbevalling in Zwolle, Overijssel | Geboortefotograaf Zwolle

Geboortereportage Quinn Eoin – De eerste uren samen – Thuisbevalling in Zwolle, Overijssel | Geboortefotograaf Zwolle

Eind vorig jaar had ik een afspraak met Henrike en Sander die in verwachting waren van hun tweede kindje. Ze hadden gehoord over geboortefotografie via de zwangerschapscursus van Mama2b en wilden ook wel zo’n reportage laten maken. Na een leuk kennismakingsgesprek werd afgesproken dan zij me op de hoogte zouden houden en ik mijn spullen vanaf de 38e week van de zwangerschap gereed zou houden. Toen ik Henrike een mailtje stuurde in de 38e week zwangerschap kreeg ik als reactie terug dat alles nog rustig was en dat ze zelf niet verwachtten dat hun baby voor de uitgerekende datum zou komen. Hun oudere zoontje was ook te laat geboren en dit zat in de familie. De week daarna hoorde ik niets meer van Henrike dus er waren geen veranderingen. Plots werd ik die zondagochtend om tien over 8 wakker gebeld door Sander, de bevalling begon en de ontsluiting was al 5 cm!

Ik sprong mijn bed uit, pakte mijn spullen en bij de auto aangekomen bleek het gevroren te hebben. Dus dat werd snel ramen krabben. Het was ook nog wel even rijden vanuit Hoogeveen dus ik was best blij toen ik al om kwart over 9 bij Henrike en Sander voor de deur stond. Het duurde even voordat er open gedaan werd en dat gaf me al een voorgevoel. Dit bleek bevestigd te worden toen ik bij Henrike en Sander de slaapkamer binnen stapte, hun baby Quinn Eoin was net precies geboren om 09.10 uur. Ik was er 5 minuten te laat. De bevalling was zo snel gegaan, een ‘droombevalling’ noemde Sander het. Iets dat ze beiden totaal niet hadden verwacht op voorhand omdat de bevalling van hun vorige zoon in totaal 18 uur had geduurd. Wat een verschil! Ze vertelden dat ze de dag ervoor nog aan de andere kant van het land waren geweest op kraambezoek. Dus toen Henrike deze ochtend wakker werd en ze het idee hadden dat de bevalling wel eens zou kunnen beginnen kwam dit voor het stel behoorlijk onverwacht.

Direct pakte ik mijn camera en met mijn jas nog aan maakte ik snel de eerste foto’s. Het was duidelijk dat kleine Quinn nog maar net op de wereld was en lekker bij zijn moeder op de borst lag. Over de wangen van Henrike rolden een paar tranen en vol trots keken beide ouders naar hun zoon. Wat een prachtige momenten! Het duurde niet lang voordat Quinn zijn ogen opende en wanneer zijn vader en moeder iets zeiden keek hij direct in hun richting. “Hij maakt echt contact” vertelde de verloskundige. Prachtig om te zien. Na de eerste foto’s kon ik even mijn jas uittrekken en was het daarna tijd voor de controles en het wegen van kleine Quinn. Hij was op een hele bijzondere manier aan zijn naam gekomen. Sander vertelde dat Henrike een droom had gehad dat ze zwanger zou worden van een zoontje genaamd Quinn. Toen ze niet veel later in verwachting raakten en het een jongetje bleek te zijn besloten ze dan ook voor deze naam te gaan, met de betekenis “wijsheid”. Als tweede naam kreeg hij ook nog Eoin mee, wat “geschenk van god” betekend.

Na het wegen mocht Quinn bij zijn vader liggen, waar hij zelfs al probeerde zijn hoofdje op te tillen toen Sander iets zei, om in de richting van zijn vader te kunnen kijken. Hierna werd hij lekker warm aangekleed en in zijn wieg gelegd terwijl Henrike een douche nam. Ik bleef in de kamer van het stel om een leuke fotoserie van de slapende Quinn te maken. Ook viel mijn oog op alle leuke details in de kamer. Een lijntje was gespannen waaraan leuke kleertjes hingen, waaronder het eerste shirtje dat Sander voor hun oudere zoon Levi had gekocht toen ze destijds zwanger waren. Ook de woorden “Papa & Mama” op de buitenkant van de slaapkamerdeur vielen me op. Wat een leuk idee! Sander kwam niet veel later binnen gelopen met een schilderij dat Henrike zelf had gemaakt en die ook op het geboortekaartje van Quinn zou komen. Leuk om zoiets persoonlijks te zien en dus extra leuk dat hij het schilderijtje aan de muur hing boven de wieg van Quinn voor de foto.

Nadat Henrike terug op bed was mocht Quinn er weer lekker bij liggen en niet veel later werd Levi gebracht om zijn baby broertje te ontmoeten. Hij keek wel even verbaasd, maar het duurde niet lang voordat hij op onderzoek uitging en ging kijken of zijn kleine broertje wel handjes en voetjes had. Dan pakte hij een handje van Quinn en zei: “Hand” Waarmee hij iedereen aan het lachen kreeg. En niet alleen met deze uitspraak. Ook wees hij naar Quinn en zei “Kin”. Dat lijkt voor een klein ventje natuurlijk veel op Quinn. Na deze mooie momenten en een beschuit met muisjes was het voor mij tijd om weer te gaan.

Henrike en Sander, bedankt dat ik de eerste momenten van Quinn en jullie als gezin heb mogen vastleggen! Heel veel geluk gewenst.

Referentie:

“Op de zwangerschapscursus Mama2b hoorde ik voor het eerst over geboortefotografie. Een fotograaf die foto’s maakt van mijn bevalling? Dat leek me in eerste instantie maar niks. Ik zag al beelden voor me van veel bloed en naakt. Nee dank je. Maar na het zien van een voorbeeldreportage veranderde dat beeld meteen. De foto’s waren veelal zwart-wit, heel sfeervol en toonden prachtige beelden van pasgeboren baby’tjes. Dit wilde ik ook wel! Mijn man Sander moest even wennen aan het idee, maar ging uiteindelijk ook overstag, en zo maakten we een eerste afspraak met Miranda van Essenza Fotografie.

Tijdens die eerste ontmoeting konden we vrijblijvend al onze vragen stellen. Miranda bleek een rustige jonge vrouw, zo iemand waarvan je nauwelijks door hebt dat ze aanwezig is. En dat is precies wat een geboortefotograaf nodig heeft. Want tijdens mijn bevalling wil ik me niet hoeven storen aan een ‘vreemde’ aan mijn bed. Verder vertelde Miranda dat we achteraf zelf konden kiezen welke foto’s we wilden nemen. Dus foto’s waar ik mezelf niet zo charmant op vond staan, hoefden we niet te nemen. Die keuzevrijheid gold ook voor foto’s die ze eventueel zou gebruiken voor promotiedoeleinden. Als er nog twijfels waren, dan waren die na deze ontmoeting verdwenen. We wisten nu zeker dat we Miranda graag bij de geboorte van ons kindje wilden hebben. Nu was het alleen nog wachten wanneer de kleine zich aan zou dienen.

Dat moment kwam sneller dan verwacht. Bij 39 weken zwangerschap werd na een supersnelle en voorspoedige bevalling onze zoon Quinn geboren. Omdat alles zo vlug ging, kwam Miranda nét te laat om de geboorte zelf te fotograferen. Maar gelukkig kon ze de eerste momenten van zijn leventje wél vastleggen. Zelf had ik nauwelijks door dat ze aanwezig was, zo diep was ik onder de indruk van dat kleine, zachte, nieuwe mensje dat in mijn armen lag.

Een paar weken later kregen we de foto’s te zien. Wat bijzonder om zo die eerste momenten weer te beleven! Geen bloederige taferelen, maar juist de schoonheid van het pasgeboren leven. Schitterend om te zien hoe vredig Quinn op mijn buik lag en ons aankeek. Alsof hij meteen wist dat hij bij ons hoort. Verder heeft Miranda heel mooi onze emoties vast weten te leggen, zonder dat we dat zelf op dat moment echt doorhadden. Als ik de foto’s terugkijk, pink ik vaak weer een traantje weg.

Al met al hebben we geen moment spijt gehad, en zijn we heel blij met het resultaat. Niet alleen hebben we nu prachtige foto’s van een bijzonder moment in ons leven, maar ook Quinn heeft straks een blijvende herinnering aan het moment dat hij zich zelf niet meer zal herinneren, maar wat het begin van zijn leven is geweest.” Henrike en Sander

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.