Ten huwelijk gevraagd? Leuke tips en aanraders!

Ten huwelijk gevraagd? Leuke tips en aanraders!

Ben jij ten huwelijk gevraagd? Er zijn een aantal momenten in het jaar dat er extra veel huwelijksaanzoeken plaats vinden, zoals kerst, oud & nieuw, tijdens de zomervakantie of bijvoorbeeld op je verjaardag. Misschien ben jij wel één van de gelukkigen die sinds kort verloofd is, in dat geval… Gefeliciteerd! Dan begint er een leuke en spannende tijd. En komt er veel op je af en worden de eerste dingen voor jullie trouwdag geregeld. Wanneer willen jullie gaan trouwen? Is er een bepaalde datum die jullie voorkeur heeft, waar vinden jullie die super mooie locatie, hoeveel hebben jullie te besteden en welke leveranciers gaan jullie trouwdag onvergetelijk maken? In deze blog geven we jullie wat tips en ideeën! En zoeken jullie nog een bruidsfotograaf? Onderaan de blog staat waarop te letten bij het zoeken naar jullie bruidsfotograaf en meer informatie over onze trouwfotografie.


De locatie en de ceremonie
Eén van de eerste dingen die vaak geregeld wordt is de locatie (of locaties) voor jullie trouwdag. Logisch, want vooral in het hoogseizoen voor trouwen zijn veel locaties snel gereserveerd. Voor de ceremonie is het gemeentehuis nog vaak de locatie waaraan het eerst gedacht wordt, maar tegenwoordig kunnen jullie ook trouwen op een mooie locatie zoals een kasteel, elkaar het ja-woord geven in de buitenlucht en is het zelfs mogelijk om thuis te trouwen (leuk wanneer jullie bijvoorbeeld op een boerderij wonen!). Door een locatie te kiezen die bij jullie past wordt de ceremonie nog persoonlijker.

Tip: Vraag jullie gasten om tijdens de ceremonie geen foto’s te maken. Jullie huren niet voor niets een bruidsfotograaf in! Het is zo zonde wanneer jullie gasten met een camera, telefoon of tablet voor hun gezicht op jullie trouwfoto’s staan. Vooral bij momenten zoals ‘de eerste zoen’ is het voor veel gasten verleidelijk hun telefoon snel te pakken, dus geef het vooraf duidelijk aan (via de ceremoniemeester) wanneer jullie dit niet willen.

Er is heel veel mogelijk op het gebied van trouwlocaties, zoals trouwen op het strand, bij een mooi landhuis of kasteel of zelfs in de dierentuin. Tegenwoordig is (bijna) niets te gek. Er is genoeg keuze, dus bespreek samen wat jullie aanspreekt en wat jullie wensen zijn en ga locaties bezoeken! Veel locaties hebben prachtige trouwzalen en bieden vaak ook de gelegenheid om buiten te trouwen in bijvoorbeeld een mooie tuin wanneer het mooi weer is. Het aantal (dag)gasten kan ook bepalen wat voor soort locatie voor jullie geschikt is. Bedenk ook of jullie de hele trouwdag op één locatie willen zijn, of meerdere locaties willen voor de verschillende onderdelen van jullie trouwdag. En of er (overal) genoeg parkeergelegenheid is voor jullie gasten. Jullie locatie kan echt de sfeer van jullie trouwdag bepalen, dus bezoek vooral meerdere locaties om te zien wat jullie het meeste aanspreekt! Tip is de Open TopTrouwlocatie Route, waarbij trouwlocaties hun deuren openen voor aanstaande bruidsparen.

Aanrader: Er zijn teveel mooie locaties om op te noemen, maar een aantal van onze favoriete locaties zijn toch wel het Koloniekerkje in Wihelminaoord en Landgoed Klarenbeek in Apeldoorn! Het Koloniekerkje is een unieke en sfeervolle locatie met hele gastvrije eigenaren. De styling is altijd prachtig en in overleg kan alles! Landgoed Klarenbeek is een industrieel erfgoed met een prachtige trouwzaal en vele mogelijkheden. Op zoek naar wat meer klassiek? Dan is een bezoekje aan de Havixhorst in Schiphorst zeker de moeite waard.

bruidsreportage Het Koloniekerkje

bruidsfotograaf Landgoed KlarenbeekZelfstandig trouwambtenaar
En hebben jullie er al aan gedacht om een zelfstandig trouwambtenaar in te huren? Het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar kan een echte toevoeging zijn die zorgt voor een ceremonie die vaak persoonlijker is en echt bij jullie past! Natuurlijk doen de ambtenaren die door de gemeente aangewezen worden ook geweldig werk en hebben zij een passie voor het trouwen van bruidsparen, maar past diegene echt bij jullie? Door een zelfstandig trouwambtenaar in te huren weten jullie ruim van tevoren wie jullie gaat trouwen en hij of zij kan alle tijd voor jullie nemen. En… bij een zelfstandig trouwambtenaar is er vaak meer mogelijk op het gebied van trouwen op de door jullie gewenste locatie!

Aanrader: Hele leuke trouwambtenaren die echt de tijd voor jullie nemen, en waarbij een mooie en persoonlijke ceremonie gegarandeerd is, zijn Manon Snoeker en Juliette van der Heide.

Live muziek tijdens de ceremonie
Ook live muziek behoort naast het opzetten van een cd tot de mogelijkheden tijdens de ceremonie. Zoals een koor, zanger/zangeres en/of muzikant. Live muziek maakt de ceremonie nog persoonlijker, zorgt voor een momentje genieten en geeft sfeer. Muziek wordt vaak gedraaid bij binnenkomst van de bruid (of het bruidspaar samen), tijdens het ondertekenen van de akte en bij het verlaten van jullie trouwlocatie. Extra leuk, schrijf jullie eigen trouwgeloftes en laat daarna muziek spelen! Of jullie nou gaan voor live muziek of een cd, zorg er in ieder geval voor dat de muziek bij jullie past.
Aanrader: Bekijk eens de websites van The Wedding Singers, fluitist Paul Smithuis of MusicaRosa 

Band of dj tijdens het feest
Voor het feest ’s avonds huren veel bruidsparen sowieso een band of dj in die het feest onvergetelijk maakt! Bij de muziek van jullie feest hoort natuurlijk ook een openingsdans. Hiermee kunnen jullie alle kanten op. Steeds vaker wordt gekozen voor een leuke en originele openingsdans, eventueel met humor of halverwege ineens totaal andere muziek. Maar een traditionele dans komt ook nog veel voor. Hoe jullie de dans ook gaan doen, de openingsdans zet de toon van de avond en krijgt vaak iedereen op de dansvloer. Een goede band of dj zorgt er daarna voor dat jullie gasten zich de hele avond vermaken! Daarnaast zorgen de aanwezige lampen ook voor sfeer. Het is goed om vooraf na te vragen bij jullie locatie of er (sfeer)lampen aanwezig zijn in jullie feestzaal of dat deze apart gehuurd worden. Veel bands en dj’s hebben ook eigen verlichting die zorgen voor nog meer sfeer.

Aanrader: Een band die wij tegen kwamen tijdens bruiloften die iedereen op de dansvloer kregen is onder andere de originele en leuke band De Zaak!

Visagie
Je denkt er misschien niet als eerste aan, maar ook de visagie is belangrijk. Naast die geweldige locatie, alle zorgvuldig uitgezochte decoratie en aankleding van jullie trouwdag willen jullie er zelf ook op jullie mooist uitzien. Mooie trouwkleding, sieraden en accessoires spreken daarbij natuurlijk voor zich, maar ook de make-up van de bruid kan een groot verschil maken in hoe je jezelf terug ziet op jullie trouwfoto’s (Echt!). Een goede visagiste weet hoe ze het mooiste bij jou naar boven kan halen. Doe daar dus je voordeel mee!

Aanrader: Kijk voor mooie visagie en haarstyling en leuke visagistes eens op de websites van Visazine of Inze Meijer Make-up Artist.

Bruidstaart of sweet table!
Gaan jullie voor een traditionele bruidstaart die helemaal naar jullie wensen is gemaakt of maken jullie er een complete sweet table van met taarten, cake pop’s en bijvoorbeeld cupcakes? Tegenwoordig kan ook op het gebied van bruidstaarten heel veel, dus doe inspiratie op en kijk wat bij jullie past. En het leukste… Ga proeven voordat jullie de keuze maken!

Aanrader: Maak zeker een afspraak met Lotte van Sweet Charlotte. Haar taarten zijn super lekker en niet zo zoet zoals vaak het geval is!

Kinderen op jullie trouwdag
Hebben jullie zelf kinderen of komen er kinderen van jullie familie en/of vrienden mee naar jullie trouwdag? Geef ze dan een leuke taak (wanneer ze oud genoeg zijn), zoals bijvoorbeeld het brengen van de ringen tijdens de ceremonie. Hebben jullie zelf één of meerdere kinderen? Neem ze dan gerust mee naar de fotoshoot. Het is zo leuk om foto’s te hebben van het hele gezin. Het is dan fijn wanneer er iemand mee is naar de fotoshoot die het kind/de kinderen goed kent. Wanneer jullie voor twee fotografen kiezen kan de ene fotograaf tijdens een (klein) gedeelte van de fotoshoot een fotoreportage maken van jullie als bruidspaar terwijl de andere fotograaf van jullie kind(eren) een mooie fotoserie maakt. Zo krijgen jullie naast geweldige foto’s van jullie als compleet gezin ook mooie foto’s van jullie als bruidspaar samen en van jullie kind(eren).

Tip: Zorg ervoor dat er op de trouwdag ook iets leuks te doen is voor (kleine) kinderen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kleurplaat, knuffeltje, speciale kindertafel met leuke dingetjes erop. Zo is er nog veel meer te bedenken.

Styling
Jullie bruiloft echt persoonlijk maken doe je door ook de trouwlocatie(s) aan te kleden in jullie stijl. Dit kan bijvoorbeeld met bepaalde kleuren, bloemen of decoraties. Door gedurende de trouwdag steeds dezelfde stijl en bijvoorbeeld kleuren terug te laten komen ontstaat er echt een mooi geheel. Met een aantal kleine decoraties kan al een hele eigen sfeer neergezet worden, of wat denken jullie van een complete thema bruiloft? Sommige bruiden willen veel zelf doen en kiezen voor DIY (Do It Yourself) om de mooiste decoraties te maken, maar het inhuren van een professionele stylist(e) voor de styling van jullie bruiloft is ook een mogelijkheid.

Aanrader: Styliste Cora van Real Love Weddings kan jullie alles vertellen over de mogelijkheden van styling op jullie bruiloft. Voor een styling advies tot de complete styling van jullie bruiloft en ook voor het huren van super leuke styling materialen!

Trouwfotografie
Na de locatie is de bruidsfotograaf iets wat veel bruidsparen daarna regelen. Veel bruidsfotografen zijn snel vol geboekt in het hoogseizoen, vooral op de vrijdagen en zaterdagen. Wanneer jullie datum vast staat en de locatie is geregeld kunnen jullie dus op zoek gaan naar de bruidsfotograaf die helemaal bij jullie past! Er is veel keuze in fotografen en in fotografiestijlen, dus het is goed om te bedenken welke stijl fotografie jullie aanspreekt, wat jullie mooi vinden en wat jullie allemaal vastgelegd willen hebben. Het zijn natuurlijk de foto’s die jullie na de trouwdag nog hebben om terug te kijken op jullie mooiste dag! Dan willen jullie wel alle belangrijke momenten en details mooi vastgelegd hebben.

Tip: Bespreek vooraf met jullie fotograaf welke momenten jullie echt vastgelegd willen hebben. Natuurlijk weet een goede bruidsfotograaf door zijn of haar ervaring de juiste momenten en emoties vast te leggen, maar hebben jullie bijzondere details, een cadeautje voor elkaar geregeld op een bepaald moment van de dag of zijn er andere dingen of speciale gasten die voor jullie heel veel betekenen? Geef dit dan aan, jullie fotograaf kan hier dan extra op letten.


Kennismakingsgesprek
Wanneer jullie een bruidsfotograaf hebben gevonden die jullie aanspreekt is het aan te raden om een kennismakingsgesprek in te plannen. Bijna alle fotografen bieden dit geheel vrijblijvend aan en komen soms zelfs naar jullie toe op een moment dat dit voor jullie uitkomt! Zo kunnen jullie kennismaken met de fotograaf, alle vragen die jullie hebben stellen en voorbeeld fotoalbums bekijken.

Zo krijgen jullie een goed beeld van de stijl foto’s. En in een fotoalbum van een echte bruiloft zien jullie ook goed hoe de foto’s van een gehele trouwdag eruit zien, en dus niet alleen de mooiste foto’s van een fotograaf die bijvoorbeeld op een website staan. Ook krijgen jullie door het bekijken van meerdere voorbeeldalbums van de fotograaf een idee over de stijl waarin de fotograaf het trouwalbum maakt. In ons geval zijn wij met 2 fotografes en is één van ons daarnaast ook vormgeefster. Een ideale combinatie waardoor we naast de trouwfotografie ook veel aandacht besteden aan het ontwerp van jullie trouwalbum.

Tip: Vraag bij jullie fotograaf naar de mogelijkheden van het trouwalbum. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk! Onze trouwalbums zijn bijvoorbeeld helemaal door een bruidspaar zelf samen te stellen in formaat, materiaal van de kaft, kleur van de kaft, het soort kaft (met of zonder foto, hoe de foto erop geplaatst wordt, wel of geen namen gegraveerd, aluminium op de voorkant, enz.) Maar ook de papierdikte en de papiersoort (mat, glans of silk) is te kiezen en het aantal pagina’s dat in het album zit. Zo is ieder trouwalbum uniek en past dit helemaal bij jullie als bruidspaar!

Tip: Laat voor jullie trouwdag een loveshoot of pre-wedding fotoshoot maken. Zo leer je de fotograaf alvast wat beter kennen voor jullie trouwdag en zal je zien dat jullie meer ontspannen voor de camera staan op jullie trouwdag. Extra leuk, de foto’s die jullie maken tijdens de loveshoot kunnen jullie gebruiken voor jullie trouwkaarten of bijvoorbeeld een gastenboek met jullie foto’s daarin.

Trouwfotografie alleen overdag of de hele dag?
Ook kunnen jullie nadenken over hoe lang de fotograaf aanwezig zal zijn op jullie trouwdag. Willen jullie de voorbereidingen vastgelegd hebben of begint jullie trouwreportage bij het ophalen van de bruid? Wanneer willen jullie de fotoshoot? Steeds vaker kiezen bruidsparen ervoor hun fotoshoot aan het begin van de dag te plannen voor de ceremonie. Er zijn mensen die dit afraden omdat de jurk vies kan worden, maar door met een wit plaid of bijvoorbeeld met doorzichtig plastic te werken, de jurk op te tillen tijdens het lopen en iemand mee te nemen naar de fotoshoot die kan helpen met de jurk valt dit in de praktijk enorm mee! En een voordeel van de fotoshoot in de ochtend in plaats van na de ceremonie is dat je gasten niet na de ceremonie een paar uur bezig gehouden hoeven te worden terwijl jullie foto’s aan het maken zijn. En jullie die tijd gewoon samen met jullie daggasten door kunnen brengen! Jullie fotograaf denkt graag met jullie mee over het beste moment op de dag voor het maken van de fotoshoot, hij of zij weet wanneer het licht het mooiste is. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een zonsondergang fotoshoot in de avond tijdens het ‘gouden uurtje’.

Aanrader: Willen jullie ook alle avondgasten apart of in groepjes op de foto laten zetten? Natuurlijk kan jullie fotograaf dit doen, maar vaak is een fotohokje nog net iets leuker! Terwijl jullie bruidsfotograaf een sfeerimpressie maakt van alle mooie momenten van jullie avond, kunnen jullie gasten met een fotohokje zelf de leukste foto’s maken op het moment dat ze dit zelf prettig vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van: Fotokist.

 

Vaak kiezen ‘onze’ bruidsparen ervoor om hun dag vanaf de voorbereidingen tot het diner, of vanaf de voorbereidingen tot en met de openingsdans op het feest (en een sfeerimpressie van de avond) vast te leggen. Een reportage alleen overdag (vaak 8 of 9 uur) of een reportage van de gehele dag (meestal zo’n 12 tot 14 uur). Hierbij is het belangrijkste wat jullie professioneel vastgelegd willen hebben en wat jullie later terug willen zien in jullie trouwalbum. Het feest kan een mooie afsluiting zijn in jullie trouwalbum en geeft ook foto’s van de sfeer ’s avonds en die geweldige band of dj die jullie hebben ingehuurd. Het is afhankelijk van jullie wensen of jullie de fotograaf alleen overdag of ook (een deel van) de avond willen inhuren.

Tip: Bespreek tijdens het kennismakingsgesprek met jullie fotograaf al jullie wensen en vraag naar zijn of haar werkwijze, ervaring, wat er bij de prijs inbegrepen zit, hoe jullie de foto’s ontvangen en wat de leveringstermijn is. Hebben jullie twee fotografen op het oog? Vraag dan hoe lang zij al samen werken. Fotografen die al jaren samen werken zullen elkaar goed kennen en hebben een soepele samenwerking opgebouwd. Vraag jullie bruidsfotograaf ook naar de apparatuur die hij of zij heeft. De apparatuur maakt natuurlijk niet die geweldige foto’s (!) en het is de fotograaf die met zijn of haar vakkennis, ervaring, visie en creativiteit de foto’s maakt, maar het is wel fijn om te weten of jullie fotograaf apparatuur heeft waarmee hij of zij in alle lichtomstandigheden de mooiste foto’s kan maken en of hij of zij back-up apparatuur heeft.

Essenza Fotografie
Wij zijn Ester en Miranda, twee enthousiaste en professionele fotografes die geen genoeg kunnen krijgen van het vastleggen van liefde en geluk! Onze stijl kan omschreven worden als frisse, romantische en moderne reportagestijl trouwfotografie met oog voor details. We leggen jullie dag graag vast zoals deze is. Natuurlijk geven we tijdens de fotoshoot aanwijzingen voor zover dat nodig is, maar de rest van de dag leggen we graag zo onopvallend mogelijk vast. Jullie genieten van elkaar, van jullie dag en van jullie gasten zonder op ons te letten. Zo maken wij dan de mooiste bruidsreportage van jullie trouwdag! Dit doen we altijd met 2 fotografes vanuit 2 unieke standpunten.

Ook kunnen we hierdoor bijvoorbeeld de voorbereidingen bij zowel bruid als bruidegom tegelijkertijd vastleggen, maar ook de reacties van bruid EN bruidegom wanneer jullie elkaar op de trouwdag voor het eerst zien. En wanneer de ene fotograaf tijdens de ceremonie jullie ja-woord, de eerste zoen als man en vrouw en het omdoen van de ringen in beeld brengt, richt de andere fotografe zich op de mooie reacties van jullie familie en vrienden tijdens deze momenten.

Bij jullie trouwfotografie zijn altijd alle geselecteerde foto’s inbegrepen (wij werken met een minimum aantal foto’s, een maximum aantal is er niet). Dus ook de foto’s die niet in jullie trouwalbum komen, krijgen jullie wel als digitaal bestand. Alle foto’s ontvangen jullie in hoge resolutie en natuurlijk zonder watermerk of logo. De reiskosten zijn vanaf 6 uur fotografie binnen heel Nederland bij de prijs inbegrepen. Meer over onze trouwpakketten kunnen jullie lezen bij Tarieven.

Wat nemen we mee naar jullie bruiloft?
Onze ervaring, kennis, creativiteit, professionele apparatuur en heel veel passie om jullie trouwdag met alle bijzondere momenten, emoties, liefde en geluk op zijn mooist vast te leggen!

Spreekt dit jullie aan? Mail dan snel om te kijken of we op jullie trouwdatum nog beschikbaar zijn. Wanneer dat zo is maken we graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om al jullie wensen en de mogelijkheden te bespreken. En wie weet leggen we dan jullie mooiste dag vast in 2022 of 2023!

Doe inspiratie op!
Tot slot: Ga veel inspiratie opdoen en kennis maken met de leukste leveranciers op een bruidsbeurs (Ga naar één van de leuke trouwbeurzen van Wishes and WeddingsWeddingfair of Trouwbeleving), bezoek tijdens de Open TopTrouwlocatie Route verschillende locaties, zoek inspiratie via internet en lees bruidsmagazines. Tegenwoordig kan alles, dus maak jullie bruiloft echt persoonlijk! En het beste advies dat we kunnen geven… Geniet van deze leuke tijd samen met je aanstaande man/vrouw!

Copyright op alle foto’s: © Essenza Fotografie. Foto’s mogen niet opgeslagen, gekopieerd of anders gebruikt worden zonder toestemming van Essenza Fotografie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.