Veel gestelde vragen over geboortefotografie

Veel gestelde vragen over geboortefotografie


1. Wij wonen niet in Meppel, Zwolle of Hoogeveen, is het voor ons ook mogelijk om een geboortereportage te laten maken?

Dat ligt er een beetje aan waar jullie wonen. De geboortereportages maken we tot een uur reistijd vanaf Meppel. Vaak is dit prima te doen en zijn we dan op tijd voor de geboorte van jullie kindje. Hoe langer de reistijd, hoe groter de kans dat we net te laat zijn voor het vastleggen van de geboorte. Hier is meer over te lezen bij punt 11.

2. Wanneer moeten we contact opnemen?

Wanneer jullie besluiten een geboortereportage te laten maken noteren we de uitgerekende datum van de bevalling. Vanaf de 38e week van de zwangerschap hebben we onze spullen gereed staan en zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Jullie houden ons de weken voor de geboorte op de hoogte van hoe het gaat en of er veranderingen zijn. Wanneer je weeën krijgt en deze regelmatig worden bellen jullie Ester, degene die jullie geboortereportage vast zal leggen. Het is handig om ons telefoonnummer bij het telefoonnummer van bijvoorbeeld de verloskundige te hebben liggen of alvast in jullie beide telefoons te zetten.

geboortefotografie

3. Er zijn bepaalde dingen die ik echt niet gefotografeerd wil hebben, wordt hier rekening mee gehouden?

Tijdens het kennismakingsgesprek vragen we altijd of er dingen zijn die jullie niet of juist wel graag vastgelegd willen hebben. Dingen die jullie echt niet gefotografeerd willen hebben zullen ook niet op de foto komen, momenten die jullie juist wel graag gefotografeerd willen hebben zijn afhankelijk van de situatie. Lees hier meer over bij punt 4.

Vaak krijgen we ook de vraag of de geboorte zelf (het moment dat jullie kindje ter wereld komt) niet gefotografeerd kan worden omdat mensen bang zijn onflatteuze foto’s of erg bloederige foto’s te krijgen. Belangrijk is om te weten dat dit juist niet de foto’s zijn die we maken. We letten vooral op de emoties van de ouders, en probeer de geboorte zelf het liefst vanuit het oogpunt van de vrouw te fotograferen. Dit is wel altijd afhankelijk van de situatie en de plek waar wij kunnen staan. We houden altijd gepaste afstand en het belangrijkste is dat de verloskundige het werk goed kan doen. Meestal is het geen probleem een goed standpunt te vinden, maar we kunnen dit niet garanderen. Ook de eerste blik van een moeder wanneer ze haar kindje voor het eerst ziet is zo bijzonder, dat we wel adviseren om foto’s van de geboorte zelf wel te laten maken. Wanneer je later spijt krijgt omdat jullie bepaalde momenten niet hebben laten vastleggen dan zijn deze momenten ook niet meer terug te krijgen. Terwijl je een foto die jullie toch niet mooi vinden later natuurlijk wel kunnen wissen.

4. Kunnen we het ook aangeven als we ergens juist wel een foto van willen hebben?

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we naast dingen die jullie niet vastgelegd willen hebben ook welke momenten jullie juist wel graag gefotografeerd zouden willen zien. Tijdens de geboortereportage zullen we hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Maar omdat geen bevalling hetzelfde is en het niet te voorspellen is hoe dit zal verlopen, ligt het wel aan de situatie of we juist dat ene moment vast kunnen leggen. Garanties zijn hiervoor vooraf niet te geven. Het belangrijkste is dat de verloskundigen het werk goed kunnen doen. Hierbij zullen we nooit in de weg lopen en is het dus mogelijk dat een bepaald moment niet vastgelegd kan worden omdat bijvoorbeeld de verloskundige of ziekenhuispersoneel ervoor moet staat.

5. Zijn er extra kosten aan verbonden wanneer ons kindje ’s nachts, in het weekend of op een feestdag wordt geboren?

Nee, hier zijn nooit extra kosten aan verbonden. Vanaf de 38e week van de zwangerschap zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht. Zo weten jullie vooraf altijd precies welk bedrag jullie kwijt zijn voor de geboortereportage.

6. We gaan in het ziekenhuis bevallen, mag daar ook een geboortereportage gemaakt worden?

Het is altijd goed om vooraf met de verloskundige te bespreken dat jullie graag een fotografe bij de geboorte van jullie kindje willen hebben. Meestal is dit geen probleem en zelfs wanneer jullie bij een geboorte in het ziekenhuis voor pijnbestrijding kiezen en er ziekenhuispersoneel bij de bevalling aanwezig is mogen we in de meeste gevallen gewoon aanwezig zijn om de fotoreportage te maken. We nemen altijd een voorbeeldalbum mee naar een geboorte in het ziekenhuis. Zo kunnen we laten zien wat voor soort foto’s er gemaakt worden en dat het ziekenhuispersoneel zelf niet op de foto komt. Vaak is het dan geen probleem.

7. Waarom kost een geboortereportage meer dan een gewone fotoshoot en waarom is er een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag om de boeking compleet te maken?

Dit heeft voornamelijk te maken met de weken van oproepbaarheid waarin we er rekening mee moeten houden dat één van ons ieder moment gebeld kan worden voor de geboortereportage. Dit betekend dat we hier zowel met andere fotoshoots als privé in de avonduren en in het weekend rekening mee moeten houden en bijvoorbeeld niet ver weg kunnen gaan om binnen een uur op de plek van de geboorte te kunnen zijn en moeten we onze spullen continue meenemen. Wanneer jullie een geboortereportage boeken noteren we de uitgerekende datum en houden we vanaf de 38e week van de zwangerschap tot twee weken na de uitgerekende datum onze spullen gereed. De aanbetaling geeft ons meer zekerheid dat de geboortereportage ook werkelijk door gaat. Wanneer we er, om welke reden ook, niet bij kunnen zijn, krijgen jullie deze aanbetaling uiteraard terug. Lees hierover meer bij punt 8.

8. Wat als je andere fotoshoots of een trouwreportage hebt of op hetzelfde moment een andere bevalling plaats vind?

Wanneer jullie ons op de hoogte houden van de vorderingen van de zwangerschap en het op tijd laten weten wanneer er veranderingen zijn, dan kunnen we de normale fotoshoots vaak wel verplaatsen. Het is echter wel zo dat wanneer we eenmaal op een fotoshoot zijn, we daar niet zomaar weg kunnen gaan. Daarom is het altijd zo belangrijk dat jullie ons goed op de hoogte houden.

Een uitzondering hierop zijn trouwreportages, omdat de datum van een trouwreportage vaak al maanden en soms wel (langer dan) een jaar van tevoren vastgelegd worden gaan deze altijd voor. Mochten we een trouwreportage hebben staan rondom jullie uitgerekende datum, dan laten we jullie dit al tijdens het kennismakingsgesprek weten. Jullie zijn hier altijd vooraf van op de hoogte en zullen dan ook niet voor verrassingen komen te staan mocht jullie kindje net op die dag geboren worden. We werken samen met andere professionele geboortefotografes die, wanneer wij een trouwreportage hebben staan, de geboortereportage van ons kunnen overnemen. Voor zover mogelijk en wanneer jullie dat willen proberen we dus altijd een back-up fotograaf te regelen voor jullie geboortereportage.


9. Ga je vooraf lampen neerzetten of flitsen tijdens de geboorte?

Nee, we maken alleen gebruik van het aanwezige licht in de ruimte. Het gaat erom dat jullie je prettig voelen en zo weinig mogelijk van onze aanwezigheid merken. Om deze reden zullen we geen flitslicht gebruiken. De fotoapparatuur kan prima overweg met het fotograferen bij minder licht, en zo krijgen jullie mooie, spontane foto’s zonder dat jullie merken dat deze foto’s gemaakt worden.

10. Wat als er tijdens de bevalling complicaties optreden?

In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder problemen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat er toch complicaties optreden. Hierbij ligt het eraan wat er precies aan de hand is of we door kunnen gaan met het maken van de geboortereportage. We zullen hierover vooraf in het kennismakingsgesprek afspraken maken in welke situaties jullie wel of juist niet willen dat de fotoreportage voortgezet wordt. Ook kan het voorkomen dat een verloskundige of arts zegt dat er even geen foto’s meer gemaakt mogen worden. In dat geval blijven we (op de gang) aanwezig en zullen we, zodra dit weer kan en jullie dit willen, verder gaan met het maken van de fotoreportage.

11. Wat als de geboorte van ons kindje heel snel gaat en je te laat bent voor hét moment?

Wanneer we net te laat zijn voor de geboorte van jullie kindje omdat de bevalling bijvoorbeeld ineens heel snel gaat, dan komen we nog steeds zo snel mogelijk naar jullie toe. We zullen dan de eerste uren van het leven van jullie baby fotograferen. Als het even kan inclusief de controles en het wegen van jullie kind. Deze eerste uren zijn heel bijzonder en hier is een mooie fotoreportage van te maken. Jullie betalen dan in plaats van het tarief voor de geboortereportage alleen de prijs voor een fotoreportage van de eerste uren na de geboorte.

12. We hebben al kinderen, fotografeer je ook de kennismaking met hun nieuwe broertje of zusje?

Dat kan als jullie dat willen! Vaak is het afhankelijk van het tijdstip waarop jullie kindje geboren wordt, maar meestal wordt er wel voor gekozen de kennismaking met de oudere kinderen vast te laten leggen. De reacties van de oudere kinderen zijn vaak heel mooi! Nieuwsgierige en verraste blikken wanneer ze hun kleine broertje of zusje voor het eerst zien.

13. Moeten we voor de foto’s na de geboortereportage nog apart betalen?

Nee, de foto’s zoals in de pakketten aangegeven zijn bij de geboortereportage inbegrepen. Jullie betalen alleen het vooraf afgesproken bedrag. Het aantal foto’s dat jullie krijgen is afhankelijk van hoe lang de geboorte duurt. Bij een snelle geboorte zullen dit minder foto’s zijn dan wanneer een bevalling lang duurt. Jullie ontvangen altijd minimaal het aantal foto’s aangegeven bij het door jullie gekozen pakket. Dit kunnen er meer zijn afhankelijk van de duur en momenten tijdens de geboorte. Jullie hebben dus nooit dure nabestellingen.

14. Hoe lang duurt het ongeveer voordat we na de geboorte de foto’s hebben?

Het is mogelijk om binnen 24 uur een aantal van de foto’s alvast te ontvangen voor gebruik op het geboortekaartje. De rest van de foto’s krijgen jullie vervolgens binnen 4 tot 6 weken in hoge resolutie als download.

15. We willen de foto’s alleen voor onszelf houden, is het ook mogelijk dat de foto’s niet op jullie website komen?

Wij zijn trots op de foto’s die we maken en laten ze graag zien. Ook is het voor andere aanstaande ouders leuk om te zien wat geboortefotografie is, omdat het in de regio nog niet zo bekend is. Veel mensen hebben er nog helemaal geen beeld bij hebben wat nou zo’n geboortereportage is. Om die reden vinden we het leuk om een aantal van de foto’s op onze website te plaatsen. Maar natuurlijk is het mogelijk dat jullie de foto’s alleen voor jullie zelf houden! In dat geval zullen we jullie foto’s niet gebruiken of laten zien. De foto’s worden nooit zonder toestemming op de website getoond.

16. We vinden het goed wanneer er een aantal foto’s op jullie website komen, mogen we deze dan wel zelf kiezen?

Er worden geen foto’s op de website geplaatst zonder dat jullie hier toestemming voor hebben gegeven. Natuurlijk mogen jullie zelf de foto’s kiezen die we op de website zetten. Maar we kunnen eerst ook een opzetje voor jullie maken. Dit doen we altijd in een beveiligd bericht op de blogpagina van onze website. Deze pagina is beveiligd met een wachtwoord die alleen jullie krijgen. Jullie kunnen dan het geboorteverhaal en de door ons gekozen foto’s bekijken en eventueel aanpassingen doorgeven. Pas na jullie goedkeuring gaan de foto’s zonder wachtwoord online.

17. We zien twee namen op jullie website staan, wie van jullie maakt onze geboortereportage?

Degene die jullie geboortereportage maakt is afhankelijk van onze planning en/of plaats waar de bevalling zal plaatsvinden. Wij, Ester en Miranda, zijn beide professioneel fotograaf en hebben beide ervaring met het maken van geboortereportages. jullie weten altijd vooraf wie van ons jullie reportage vast zal leggen.

Staan jullie vragen hier niet tussen? Tijdens een kennismakingsgesprek beantwoorden we al jullie vragen! Mail naar info@essenza-fotografie.nl of bel naar 06-44107399 voor het maken van een afspraak.