Werkwijze

Werkwijze

Een fotoshoot bij Essenza Fotografie, hoe gaat dat dan? Deze vraag krijgen we geregeld, dus hebben we dit allemaal voor je op een rij gezet. Hoe regel je de fotoshoot, hoe lang duurt deze en wat krijg je na de fotoshoot allemaal? Dat lees je hier.

Zwanger, newborn, baby, gezin fotoshoot

Wij fotograferen altijd op een vooraf afgesproken locatie. Dit zal in de meeste gevallen een buitenlocatie zijn waar je zelf iets mee hebt of die je gewoon mooi vindt. Maar wij kunnen ook een mooie locatie zoeken die past bij het soort fotoshoot dat je in gedachten hebt. Het is ook mogelijk om de fotoshoot (deels) bij je thuis te maken. Bij een baby fotoshoot in de eerste maanden maken we altijd de fotoreportage bij jullie thuis.


Hoe gaat een fotoshoot bij Essenza Fotografie dan in zijn werk?


Voor de fotoshoot

Wanneer jullie na het bekijken van de website enthousiast zijn en een fotoshoot willen laten maken nemen jullie contact met ons op via e-mail of telefonisch. We plannen dan een datum voor de fotoshoot in. Het is goed om te bedenken of jullie de fotoshoot op een doordeweekse dag of in het weekend willen laten maken. Van maandag t/m vrijdag kan de fotoshoot in de ochtend, middag of avond ingepland worden. In het weekend alleen overdag. Hou er bij een fotoshoot in het weekend rekening mee dat hier een extra weekend tarief van 35,00 euro van toepassing is. Op feestdagen is er een extra tarief van 50,00 euro.


Wanneer we jullie fotoshoot hebben ingepland spreken we de locatie af. Dit kan bij jullie thuis zijn, of op een mooie buiten locatie naar keuze. In de week van de fotoshoot houden we de weerberichten in de gaten wanneer jullie fotoshoot op een buiten locatie plaats zal vinden. Bij bijvoorbeeld regen zullen we contact met jullie opnemen en kan de fotoshoot verplaatst worden.


Willen jullie meerdere fotoshoots laten maken? Dan plannen we de meerdere fotoshoots alvast allemaal in. Zo houden we in de gewenste periode ruimte in onze agenda om jullie fotoshoot te maken. De betaling van een fotopakket met meerdere fotoshoots is na iedere fotoshoot.

Bij een zwanger, baby of newborn fotoshoot is het aan te raden de fotohoot al vroeg tijdens de zwangerschap te boeken. Zo weet je zeker dat wij plek vrij houden in onze agenda. We noteren in dat geval de uitgerekende datum van jullie kindje en houden in de weken daarvoor en daarna voldoende ruimte om jullie fotoshoot in te kunnen plannen.

Tijdens de fotoshoot

Tijdens de fotoshoot maken we foto’s met verschillende achtergronden op de gekozen locatie of bij jullie thuis. We maken zowel totaalfoto’s, close-up’s en detailfoto’s.


Aan het begin van iedere fotoshoot praten we met elkaar en kunnen jullie de wensen die jullie hebben aangeven. Wij houden van ontspannen foto’s en vinden spontane momenten tijdens een fotoshoot helemaal leuk! Om die reden combineren we een fotoshoot altijd met een lifestyle fotoreportage. Het vastleggen van momenten zoals ze gebeuren. Kinderen mogen bijvoorbeeld tussen de geposeerde foto’s door lekker spelen, waardoor de mooiste foto’s ontstaan. Daarnaast kennen wij veel poses om die geweldige foto’s te krijgen die jullie met veel plezier terug kijken.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn/haar gemak voelt tijdens een fotoshoot en nemen hier dan ook de tijd voor. Hoe lang de fotoshoot duurt hangt af van de gekozen fotoshoot. Bij zwanger en gezin duren de meeste fotoshoots ongeveer 1,5 tot 2 uur. Voor een newborn of babyfotoshoot kan je eerder denken aan 2 tot 3 uur. Zo is er voldoende tijd om te wennen aan de camera, of om eventueel jullie kindje te voeden en te verschonen.

Na de fotoshoot

We maken de dag van de fotoshoot of de volgende werkdag een klein voorproefje van de foto’s. Dit laten we zien op onze Facebook pagina en op onze blog. Zo krijgen jullie al heel snel een idee van hoe de foto’s zijn geworden. Ook ontvangen jullie van ons de factuur voor de fotoshoot. Nadat de betaling van de fotoshoot bij ons binnen is gaan wij aan de slag met de selectie en fotobewerking. Denk hierbij aan standaard bewerkingen zoals het contrast en het omzetten van een aantal foto’s naar zwart/wit.


Binnen 2 tot 3 weken na de fotoshoot ontvang je de inlogcode van jullie persoonlijk online foto gallery waar de gemaakte foto’s van de fotoshoot op staan. Hier kan je de keuze maken welke foto’s je kiest die bij de fotoshoot inbegrepen zijn en eventueel extra nabestellingen plaatsen. Foto’s zijn te bestellen op fotopapier, aluminium, hout, plexiglas en canvas. Ook kan een mooi foto album voor jullie gemaakt worden en zijn alle digitale foto’s gemaakt tijdens de fotoshoot te bestellen.


Wanneer jullie baby of kind rode vlekjes, krasjes of een snotneus had tijdens de fotoshoot kan dit tegen een kleine meerprijs voor jullie weg gewerkt worden wanneer jullie dit willen. Dit bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid werk.


Wat krijgen jullie?

Nadat jullie de foto’s hebben gekozen die jullie graag willen ontvangen, maken wij jullie foto pakketje in orde. Jullie ontvangen de foto’s inbegrepen bij jullie pakket en eventueel extra bestelde digitale foto’s via We transfer in hoge resolutie zonder watermerk. Bij een aantal foto pakketten is een gratis afdruk, accordeon boekje of luxe foto album inbegrepen. Deze maken wij na jullie foto keuze gereed en kunnen jullie afhalen of per post ontvangen.


Er zijn foto pakketten waarbij ook een luxe fotoalbum inbegrepen is bij de prijs. Om alle fotoshoots en de tarieven te bekijken ga naar Tarieven Zwanger Baby en Gezin.

Loveshoot en pre-wedding fotoshoot

Deze werkwijze is gelijk aan die van een zwanger, baby of gezinsfotoshoot. De punten hiervoor kunnen jullie hierboven bekijken. Toevoeging hierop is:


In combinatie met een trouwreportage

Wanneer jullie tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek aangeven ook graag een pre-wedding fotoshoot te willen laten maken naast de trouwreportage ontvangen jullie een korting op de pre-wedding fotoshoot. Dit doen we omdat een pre-wedding fotoshoot een mooie manier is om elkaar als fotograaf en bruidspaar alvast wat beter te leren kennen. Ook geeft het jullie de mogelijkheid om persoonlijke trouwkaarten te laten ontwerpen of bijvoorbeeld een mooi gastenboek waar jullie gasten naast jullie foto’s een persoonlijke boodschap kunnen schrijven.


Pre-wedding fotoshoot in combinatie met een trouwkaart

Met de foto’s van jullie pre-wedding fotoshoot kunnen we – wanneer jullie dat willen – persoonlijke trouwkaarten ontwerpen. Meer hierover kunnen jullie lezen bij: Trouwkaarten.

Trouwreportage

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Jullie zijn enthousiast over de trouwfoto’s op onze website en nemen contact met ons op via e-mail of telefonisch. We kijken of wij nog beschikbaar zijn op jullie trouwdatum. Wanneer dit zo is maakt één van ons vervolgens een afspraak met jullie voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In de meeste gevallen kan zij naar jullie toekomen voor de afspraak. Tijdens het kennismakingsgesprek worden jullie trouwdag en wensen uitgebreid besproken, kunnen jullie alle vragen stellen en voorbeeld albums van echte bruiloften bekijken. Dit geeft jullie niet alleen een beeld van de mooiste foto’s uit een portfolio, maar zo krijgen jullie een goed beeld van hoe alle momenten op de dag vastgelegd worden. Jullie kunnen het trouwalbum formaat dat jullie graag willen ontvangen ook meteen tijdens deze afspraak kiezen. En ook mogen jullie aangeven of jullie de trouwfoto’s liever op dvd in luxe dvd hoes of op usb stick in een mooi doosje willen ontvangen.


Voor de bruiloft

Na het kennismakingsgesprek maken we een prijs op maat op basis van jullie wensen of jullie kiezen voor één van onze voordelige trouwpakketten. Hiervoor maken we een offerte die we samen met de algemene voorwaarden en een informatiebestand naar jullie toesturen. Zo kunnen jullie alles nogmaals rustig doorlezen. We houden jullie trouwdatum na het kennismakingsgesprek een week gereserveerd als optie. Daarna boeken is natuurlijk ook mogelijk, maar dan kunnen we onze beschikbaarheid op jullie trouwdatum niet garanderen. Vooral voor populaire trouwmaanden en dagen zoals de vrijdag en zaterdag kunnen er snel meerdere aanvragen voor dezelfde datum binnen komen.


Wanneer jullie voor ons kiezen om jullie mooiste dag vast te leggen sturen jullie de offerte ondertekend retour en voldoen de eerste aanbetaling van 20% van het totaalbedrag van de trouwfotografie. Hierna is de boeking compleet en zetten we jullie trouwdatum vast in onze agenda! We werken met een aanbetaling van in totaal 50% van het totaalbedrag van jullie trouwfotografie voor de trouwdag omdat wij de trouwdatum vaak al ver van tevoren vastleggen in onze agenda. Jullie betalen de trouwfotografie dus in termijnen: 20% bij het boeken, 30% twee weken voor jullie bruiloft en de overige 50% pas na jullie trouwdag. Kiezen jullie voor een trouwalbum? Dan betalen jullie het trouwalbum pas na de trouwdag bij het goedkeuren van het ontwerp van jullie trouwalbum.

Wanneer er vragen zijn over de planning, trouwfotografie, of andere zaken dan denken we graag met jullie mee in de maanden voor de bruiloft. Door onze ervaring kunnen we vaak tips en advies geven. Ook kennen wij veel andere leuke leveranciers die we aan kunnen raden.

Ongeveer 3 weken voor de bruiloft komen we samen nogmaals bij jullie langs om alle details van jullie trouwdag door te nemen. We gaan de dagplanning stap voor stap bij langs en bespreken ieder onderdeel en de laatste details. Wat willen jullie absoluut gefotografeerd hebben, hoe worden de uren precies ingedeeld, waar zijn jullie tijdens de voorbereidingen, waar gaan we de trouwfoto’s maken (binnen en buiten locatie(s)), waar vindt de ceremonie plaatst, … Ieder onderdeel van jullie trouwdag wordt uitgebreid besproken en we denken graag met jullie mee over wat handig is om te doen en welke fotolocaties geschikt zijn.


Ook nemen we het trouwalbum door. Hebben jullie al een formaat album gekozen tijdens het kennismakingsgesprek? Dan kunnen jullie tijdens dit gesprek het type kaft kiezen, welk materiaal jullie trouwalbum zal worden, de kleur van de kaft en de papiersoort. Hierin is heel veel mogelijk! (Kijk voor meer informatie bij Trouwalbum. Wensen voor de vormgeving van de pagina’s in het trouwalbum worden ook besproken.


Na dit tweede gesprek ontvangen we van jullie graag de dagplanning en een lijstje van de groepsfoto’s die gemaakt zullen worden. Ook ontvangen jullie rond deze tijd een factuur voor de tweede aanbetaling van 30% van het totaalbedrag van de trouwfotografie.


Tijdens jullie bruiloft

Op de dag van de bruiloft starten we vaak met het vastleggen van de voorbereidingen. Doordat we met 2 bruidsfotografen zijn kunnen we tegelijkertijd de voorbereidingen bij jullie allebei vastleggen. Meestal fotografeert Miranda de voorbereidingen bij de bruid en Ester de voorbereidingen bij de bruidegom. Tijdens de rest van de trouwdag fotograferen wij het aantal afgesproken uren samen. Hierbij is Ester de tweede fotografe en leggen we beide jullie trouwdag vast in totaalbeelden, close-up’s en hebben we oog voor de details. Het fotograferen met 2 fotografes geeft mooie verschillende standpunten en bijvoorbeeld tijdens de ceremonie kan één van ons zich meer richten op het bruidspaar en de andere fotografe meer op de gasten. Zo worden ook de tranen van een moeder vastgelegd. Wij leggen jullie trouwdag vast zoals deze is. Daarbij houden we ons zoveel mogelijk op de achtergrond.

We hebben vooraf een bepaald aantal uren fotografie afgesproken. Op de trouwdag gaan we echter pas weg wanneer jullie dit willen. Jullie trouwdag is speciaal voor jullie gereserveerd, en wanneer jullie op de trouwdag zelf (of tijdens het voorbereidend gesprek 3 weken voor de bruiloft) besluiten dat jullie toch graag meer momenten vastgelegd willen krijgen als herinnering voor later, dan is dat prima. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het diner wanneer er onverwacht toch mooie speeches gehouden worden, of het begin van het feest 's avonds.

Na de bruiloft

Na de bruiloft laten we de dag na de bruiloft alvast een voorproefje van de foto’s zien op onze Facebook pagina en blog. Zo kunnen jullie alvast een aantal foto’s terug zien. Ook ontvangen jullie de factuur voor de overige 50% van het totaalbedrag van de trouwfotografie. De week na de bruiloft (of later wanneer jullie meteen op huwelijksreis gaan) ontvangen jullie van ons nog een leuk cadeautje.


Wij gaan met jullie foto’s aan de slag door ze samen te voegen en te bewerken. Denk hierbij aan standaard bewerkingen zoals het contrast en het omzetten van een aantal foto’s naar zwart/wit. Jullie ontvangen na de bruiloft alle geselecteerde foto’s. Dit betekend dat we met een minimum aantal foto’s werken en dus nooit met een maximum. Het aantal foto’s is afhankelijk van jullie dag, hoeveel momenten we kunnen vastleggen en bijvoorbeeld hoeveel reistijd er is. Dit kunnen uiteindelijk best veel foto’s zijn, waar nog wel wat werk in zit om allemaal samen te voegen en bewerken. Jullie foto’s zijn binnen 8 tot 10 weken klaar, waarna we weer een afspraak met jullie maken en één van ons de usb stick met jullie trouwfoto’s langs komt brengen, of jullie kunnen de usb bij ons ophalen. Een bruidspaar nog even zien na de bruiloft en spreken over de trouwdag en eventuele huwelijksreis vinden we altijd leuk.


Trouwalbum

Nadat jullie de trouwfoto’s op dvd of usb stick hebben ontvangen gaan wij aan de slag met jullie trouwalbum. In de meeste gevallen maakt Ester een ontwerp voor het trouwalbum dat jullie daarna bekijken, wijzigingen in kunnen aanbrengen en goedkeuren wanneer jullie tevreden zijn. Na goedkeuring betalen jullie het trouwalbum waarna deze besteld wordt bij onze trouwalbum leverancier Jiggy. Meestal is een trouwalbum binnen 4 tot 5 weken na bestelling klaar en kunnen we een afspraak maken om het trouwalbum bij jullie langs te brengen. Wonen jullie verder weg? Dan sturen we het trouwalbum aangetekend per post naar jullie toe.

Portret illustraties

Een portret illustratie kan gemaakt worden op basis van een aangeleverde foto of met een door Essenza Fotografie gemaakte foto.


Aangeleverde foto

Wanneer je graag een portret illustratie gemaakt wil hebben, om bijvoorbeeld cadeau te geven of om zelf aan de muur te hangen, neem je contact met ons op via e-mail of telefonisch. We bespreken dan je wensen voor de illustratie. In welke stijl wil je de portret illustratie gemaakt hebben, welk formaat en welke kleuren zullen er gebruikt worden, enzovoort. Je stuurt ons vervolgens de foto die je graag als illustratie gemaakt zou willen zien. Om de beste kwaliteit illustraties te kunnen leveren is een goede voorbeeldfoto essentieel. Daarom beoordelen we de foto die je aanlevert op kwaliteit en geschiktheid om als voorbeeld te dienen voor de illustratie. Ook ontvangen jullie de factuur voor de portret illustratie. Wanneer de foto aan de eisen voldoet en wij de betaling binnen hebben gaan wij aan de slag met de illustratie. Binnen de afgesproken periode (dit ligt aan de complexiteit van de illustratie) ontvang je de portret illustratie als digitaal bestand op het vooraf afgesproken formaat via e-mail. Eventueel kan de portret illustratie ook afgedrukt worden op (verstevigd) foto papier, of andere materialen zoals hout, canvas en plexiglas.


Foto gemaakt door Essenza Fotografie

Wil je een portret illustratie laten maken, maar heb je geen geschikte foto? Wanneer degene waarvan je de portret illustratie wil laten maken op de foto gezet kan worden, kunnen we voordat we de portret illustratie maken eerst in een korte fotoshoot een kwalitatief goede foto maken die goed als voorbeeld kan dienen voor de portret illustratie. De mini fotoshoot en de portret illustratie worden gezamenlijk betaald na de fotoshoot. Wanneer jullie tevreden zijn over de foto ontvangen jullie deze, na betaling van de fotoshoot en portret illustratie, als digitale foto in hoge resolutie via mail. Waarna wij aan de slag gaan met jullie portret illustratie. Hiervoor hanteren we dezelfde werkwijze dan hierboven te lezen bij “Aangeleverde foto”.

Retoucheren en fotobewerking

Retoucheren of fotobewerking is een breed begrip. Het kan gaan om een oude foto die vol krassen, scheuren en vlekken zit, maar het is ook mogelijk om een kleurfoto om te laten zetten naar zwart/wit, om een object uit een foto te verwijderen, muggenbulten of puistjes weg te werken, of om bijvoorbeeld een collage te maken. Wanneer je een oude en/of beschadigde foto hebt die je graag gerepareerd wilt hebben kan je via e-mail of telefonisch contact opnemen. Je geeft hierbij een omschrijving van de te bewerken of retoucheren foto en je stuurt de foto zelf digitaal mee zodat wij deze kunnen beoordelen. Wanneer je de foto niet digitaal hebt kan je de foto in Zwolle langs brengen om deze door ons in te laten scannen. Wij beoordelen vervolgens het aantal uren dat we met de foto bezig zijn om deze te herstellen. Op basis hiervan maken we een prijs op maat. Na goedkeuring hiervan gaan we aan de slag om de foto zo snel mogelijk te herstellen. Binnen de afgesproken periode ontvang je de geretoucheerde foto als digitale foto op het vooraf overeengekomen formaat (of het originele formaat) via e-mail.


Natuurlijk kunnen wij indien gewenst de foto ook afdrukken op fotopapier, canvas, hout, plexiglas of aluminium. Deze afdruk kan ingepakt worden als cadeau. Hierbij is de kwaliteit van de originele foto van belang om het formaat te bepalen waarop de foto afgedrukt kan worden.